1956-os Ifjúsági Tagozat
Menü
 
1956 eseményei
 
1956 LENGYELORSZÁGBAN
 
ELHUNYT PONGRÁTZ GERGELY ÚR
ELHUNYT PONGRÁTZ GERGELY
 
Névnap
 
A látogatók száma
Indulás: 2004-10-14
 
Legyen ez a kezdõlapod

Legyen ez a kezdõlapod

 
Cset
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
zene
 
Arcképcsarnok

Emlékezések, naplójegyzetek az '56-os forradalomról

  2005.06.15. 22:25
"A szerzetesház első emeleti 120-as szobája példás rendjével olyan benyomást keltett, mintha az, aki lakta, egész múltját is a bizonytalan jövőre bízva távozott volna. Arra az esetre, ha..., meg, hogy minden feltalálható és mozdítható rendben legyen. Ki tudja, mit tartogatnak az elkövetkező napok? Talán hetek is lehetnek még? Már bent jártunk az 1956/57-es iskolai tanévben. Sokkal később és sokkal távolabb értesültem arról, hogy az esztergomi historia domusnak az Állami Egyházügyi Hivatal retorziójától remegő jegyzője így karakterizálta távozásom történelmi epizódját: "Megszökött".Végvári Vazulnak, az egykori hadapród-iskolás ferences szerzetesnek, aki november 4-étől a budai várkörlet szabadságharcos parancsnoka volt, visszaemlékezéseiből idézünk.

Emlékemben 56

Gyulay Endre  2005.06.15. 22:23
Felszentelésem után három évvel Szegedhez közel, második szolgálati helyemen, Ásotthalmon voltam beosztásban, mint segédlelkész, vagy más szóval, káplán. Valami hatalmas lelkesedés élt bennem a nagyszerű eseményeket hallva. Amikor csak lehetett ott ültem a rádió mellett, hogy el ne szalasszak egyetlen morzsás sem az eseményekből. Szent Imre napja közeledett. Nagy “beszédre” készültem. Vége az elnyomásnak, végre lehet hittanra járni, lehet a hitet bántódás nélkül gyakorolni, lehet végre igazán magyarként élni. Reggel, misém előtt, még meghallgattam a híreket, hallottam a szovjet tankok érkezését. A tiszta, vértelen forradalom véres leverésének kezdetét. Beszédem bennem maradt. Sok minden már nem volt időszerű. 23-tól nov.4-ig milyen más, milyen reményteljes volt minden.

’56 arcai – a Pongrátz testvérek. A Pesti srácok az életüket adták a hazáért

  2005.06.15. 22:15
Talán jelképes is lehet, hogy az Ötvenhatos Múzeum, a Csete György által tervezett ötvenhatos kápolna nem a Corvin közben, a Tűzoltó utcában, a Baross téren, a Móricz Zsigmond körtéren vagy a Széna téren található, ahol a legnagyobb harcok voltak, hanem Marispusztán, Kiskunmajsától öt kilométerre.

’56 arcai – Józsa Miklós, Maléter összekötője

  2005.06.15. 22:13
A szovjet csapatok 1956. november 4-e hajnalán általános támadást indítottak Magyarország ellen. Előző este Tökölön a KGB letartóztatta a hivatalos kormányküldöttséget, Maléter Pál honvédelmi miniszterrel együtt. Maléter ötvenhatos szerepéről sokféle vélemény látott napvilágot. A Józsa Miklós nyugalmazott alezredessel folytatott beszélgetés egy újabb megvilágításba helyezi a hivatásos katonák forradalom mellé állásának körülményeit.

’56 arcai – Hasznos Miklós, a „nép ellensége”

www.mno.hu  2005.06.15. 22:12
Hasznos Miklós 1947-ben a Demokrata Néppárt ifjúsági aktivistája volt, majd 1989 után a Kereszténydemokrata Néppárt főügyésze, alelnöke, nyolc évig országgyűlési képviselője. A Munkaszolgálatosok Szervezete elnökének meghatározó élménye 1956, a forradalom és szabadságharc. Nem fegyverrel harcolt, hanem mint munkástanácsi tag vállalt részt az ellenállásban.

’56 arcai – a TIB katonai szervezetéből. A forradalom szubjektív megítélései

  2005.06.15. 22:10
A Történelmi Igazságtétel Bizottsága katonai szervezete beszélgetésre invitált. Szükségesnek érezték bizonyos harci cselekmények tisztázását, mivel az ’56 arcai sorozatban megjelent, Józsa Miklóssal készített interjú megállapításai esetenként megkérdőjelezhetők. A Történelmi Igazságtétel Bizottsága katonai szervezete beszélgetésre invitált abban a témában, hogy a magyar katonaságnak, a tiszti karnak milyen szerepe volt az 1956-os forradalomban. A szervezet tagjai azért érezték szükségesnek bizonyos harci cselekmények tisztázását, mert az ’56 arcai sorozatban 2004. március 23-án megjelent, Józsa Miklós nyugalmazott alezredessel, Maléter összekötőjével készített interjú megállapításai több esetben is megkérdőjelezhetők. Bár nem szokásunk az interjú alanyok szavahihetőségében kételkedni, ennek a kerekasztal-beszélgetésnek mégis azért adunk teret, mert a részletekben rejlik az igazság.

’56 arcai – Rusz Károly, a melós. „Sokan büszkélkednek közülünk, hogy corvinisták, pedig ott sem voltak”

www.mno.hu  2005.06.15. 22:06
Huszonöt évesen csapódott a Corvin köziekhez. Mint golyószórós végig harcolta a forradalmat, meg is sebesült. Tizenegy év börtön büntetésre ítélte a Tutsek-féle bírói tanács. „Melós voltam, melós maradtam, melósként mentem nyugdíjba” – összegezte nemes egyszerűséggel Rusz Károly az életét. Jelenleg Mátyásföldön, a volt szovjet laktanya egyik épületében él tizenhét négyzetméteren, magányosan. De még ezt a lehetőséget is csodálatosnak tartja.

’56 arcai – Vándor Béla, a golyóálló

www.mno.hu  2005.06.15. 22:04
Stefka István Vecsésen marhavagonokba tereltek bennünket. Nem tudtuk, hová indul a vonat - vall '56-os emlékeiről, Szovjetunióba hurcolásáról Vándor Béla. A fiút, aki tizenöt évesen benzines palackokat dobált a szovjet tankokra, és átesett az ávósok kegyetlen vallatásán, Ungvárra vitték - többedmagával.

’56 arcai – Jancsovics János, a kispesti vagány

www.mno.hu  2005.06.15. 22:00
Stefka István A fővárosi kerületek közül Kispest is kivette részét a forradalomból. Jancsovics János fegyverrel a kezében harcolt, emiatt tizenhat évet ült. Kató, a felesége, akit szabadulása után ismert meg, hűséges társa, együtt élnek egy kis házban a Wekerle-telepen. Bár a hosszú évekig tartó börtön alapvetően megváltoztatta életét, Jancsovics János nem bánta meg, hogy fegyvert fogott.

Szerencsés Gábor

  2005.06.15. 21:57
"Megjártam a hadak útját" Egy miskolci lakos aki az 1956-os megtorlások egyik áldozata lett. Ő tényleg megjárta a hadak útját!

Szabó bácsi a Széna tér parancsnoka

  2005.06.15. 21:50
Szabó János, a Széna téri felkelők későbbi legendás parancsnoka az erdélyi Zaguszényben született. Édesapja tanító volt, meghalt, amikor a gyermek hároméves volt, édesanyja elhagyta. „Ettől kezdve életem nem volt más, mint könny és bánat és szolgaság. [...]

 
Pontos idő
 
Naptár
2017. December
HKSCPSV
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Szövegdoboz
 
Kedvenc linkjeim
 
ELMENT OROSZ, TÖRÖK, TRIANON SEM ÖRÖK!
ELMENT OROSZ, TÖRÖK, TRIANON SEM ÖRÖK!
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

-----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!